Op 15 maart 2023 werd de exchange IE3 afgesloten. In Hasselt België, ontmoetten alle partners elkaar voor de laatste keer. Tevens waren enkele vertegenwoordigers van andere instituten aanwezig. Ze waren geïnteresseerd in de eindresultaten zoals die door de afzonderlijke deelnemende instituten werden gepresenteerd.

Habib El Ouakili, schepen van de stad Hasselt, opende de bijeenkomst en benadrukte het belang van deze exchange. Voortijdig schooluitval is een groot en universeel probleem. Inbedden van emotionele intelligentie in begeleiding en curriculum van de scholen heeft een onmiskenbare meerwaarde. Hij bleek een groot voorstander van uitrollen van deze interventie over alle Hasseltse scholen.
Stefan Homeyer van de EU-Geschäftsstelle Köln benadrukte nogmaals het belang van euregionale samenwerking en de rol van de EU-Geschäftsstelle daarin.

Vervolgens presenteerden de IE3-partners de eindresultaten van de exchange voor hun instituut. Omdat implementatie van EI sterk afhankelijk is van wat in de eigen organisatie mogelijk is, liepen de resultaten uit elkaar. Zonder overigens af te doen aan de kwaliteit!

Eén van de hoofddoelen van de exchange was het realiseren van een train-the-trainer traject bij elke partner. Ook hier geldt dat er een grens ligt bij wat de organisatie aan kan! In elk instituut werd het belang van EI in de begeleiding onderkend. Collega-docenten en begeleiders zijn meegenomen in het implementatieproces. Dat gebeurde door plenaire voorlichtingen in themabijeenkomsten, job-shadowing, collegiale consultatie en het overbrengen van technieken tijdens trainingen aan collega’s. Verder zijn speciale ruimtes ingericht voor studententrainingen rond EI. Tevens werd een lesmethode voor studenten en een handleiding voor collega’s ontwikkeld.

Kortom, een zeer positieve afsluiting van een geslaagde exchange.